Het inrichten van meubels kan een hele klus zijn. Wanneer u wordt geconfronteerd met een lege kamer, kan het een overweldigende taak lijken om deze op een praktische en esthetische manier te vullen.

Maar door de jaren heen hebben interieurontwerpers een aantal eenvoudige, gemakkelijk toe te passen principes erkend die werken. Volg gewoon deze regels van gezond verstand en je zult merken dat het schikken van meubels toch niet zo eng is.

Tv-meubel-met-haard-en-wandkast

1. Kies een centraal punt

Onderschat nooit de kracht van een centraal punt in een kamer. Soms zien ze er natuurlijk uit, bijvoorbeeld als je een prominent raam hebt of een ingebouwde schoorsteenmantel, terwijl je ze soms zelf moet maken, zoals bij media-eenheden en televisies. Wat je gekozen focuspunt ook is, neem een ​​beslissing en houd je eraan. Je wilt er zoveel mogelijk meubels omheen schikken.

2. Duw geen meubels tegen de muren

De grootte van de kamer bepaalt hoe ver je je meubels van de muren kunt trekken, maar zelfs in een kleine ruimte wil je stukken wat ademruimte geven door een paar centimeter tussen de achterkant van de meubelstukken en de muren.

Ondanks wat vaak wordt gedacht, kan dit kleine beetje ruimte ervoor zorgen dat kamers groter lijken. Als je een grotere ruimte hebt, kun je het meubilair natuurlijk zo indelen dat er in het midden van de kamer gespreksruimtes ontstaan, met een paar meter tussen de muren en het meubilair.

3. Creëer ruimtes voor gesprek

Mensen moeten natuurlijk met elkaar kunnen praten zonder hun nek uit te steken of door de kamer te schreeuwen. Plaats de banken en stoelen met het gezicht naar elkaar toe (niet per se recht naar voren, maar dichtbij), zodat ze dicht genoeg bij elkaar staan ​​zodat mensen kunnen praten zonder hun stem te verheffen. Als de ruimte te groot is, creëer dan meerdere gespreksruimtes.

4. Vindt balans bij het rangschikken van meubels

Balans is altijd belangrijk bij het inrichten, en nooit meer dan bij het rangschikken van meubels en andere items in je woonkamer. Overweeg zowel de grootte als de plaatsing van de verschillende stukken.

Zorg er vervolgens voor dat u niet alle grote of kleine stukken in één gebied of aan één kant van de kamer groepeert, waardoor de ruimte scheef en een beetje verontrustend kan aanvoelen. Zorg ook voor variatie in de vormen. Als je bijvoorbeeld rechte stoelen hebt, overweeg dan een ronde salontafel.

5. Bedenk je waar men langs loopt in huis

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het plaatsen van meubels in een kamer, is de verkeersstroom. Mensen mogen niet over meubels of elkaar struikelen om door de kamer te gaan. Zorg ervoor dat er een paar voet (een paar centimeter) is tussen de salontafel en de bank, en tussen stoelen. Creëer een duidelijk pad zodat mensen zonder problemen van de ene kant van de kamer naar de andere kunnen lopen.

woonkamer

6. Gebruik de juiste maat vloerkleden

Karpetten horen onder het meubilair – al het meubilair, als je het aankunt. Het is prima om wat vloerbedekking aan de randen van de kamer bloot te leggen, maar als je een vloerkleed gebruikt, zorg er dan voor dat het groot genoeg is zodat alle meubels in een zitgroep erop kunnen rusten. Je wilt op zijn minst dat de voorpoten van grote stukken op het tapijt zitten (de achterkanten kunnen indien nodig op de grond liggen).

7. Koop een grote salontafel

Als het om salontafels gaat, is groter wel vaker wel dan niet beter. Een grote salontafel in het midden van een zithoek is geweldig voor zowel esthetiek als functie. Het fungeert als een anker voor de kamer en laat voldoende ruimte over voor mensen om drankjes neer te zetten of om favoriete accessoires uit te stallen.

Een grote tafel biedt ook gemakkelijker toegang vanaf de stoelen eromheen. Dat gezegd hebbende, zorg ervoor dat er voldoende ruimte overblijft tussen de stoelen en de salontafel zodat mensen er doorheen kunnen (ongeveer 18 inch). En als u geen geschikte grote salontafel kunt vinden, kunnen twee kleinere tafels of een ander salontafelalternatief een goede vervanging zijn.

8. Zet tafels op armlengte

Elke stoel moet gemakkelijk toegang hebben tot een bijzettafel of salontafel. Vermijd lay-outs die mensen dwingen van hun stoel te gaan om drankjes neer te zetten of op te halen. Als het gaat om tafelhoogte:

Bijzettafels moeten ongeveer dezelfde hoogte hebben als de armleuningen van de nabijgelegen stoel (als dat niet mogelijk is, is lager beter).

Voor salontafels moet de hoogte even hoog zijn als stoel/bankstoelen, of lager.

9. Zorg voor genoeg licht

Verlichting is een van de belangrijkste elementen van elke kamer en wordt maar al te vaak verwaarloosd. Gebruik altijd een mix van plafondverlichting, staande lampen en tafellampen (en schansen, als je kunt). Een vloerlamp ziet er geweldig uit aan het einde van een bank of achter een accentstoel.

Tafellampen zien er prachtig uit op bijzettafels, planken en zelfs schoorsteenmantels. Verlichting moet op verschillende niveaus worden geplaatst om goed in balans te zijn, dus gebruik een verscheidenheid aan armaturen in uw kamer.

10. Gebruik het kunstwerk op de juiste maat

Dingen die aan de muur worden gehangen – of het nu kunst, spiegels of sculpturale objecten zijn – moeten strategisch worden geplaatst en in verhouding tot het meubilair. Hang geen kleine foto over de rugleuning van je bank; gebruik in plaats daarvan een groot stuk dat ongeveer twee-derde van de lengte van de bank is, of gebruik meerdere kleine stukken bij elkaar.

Als je absoluut vastbesloten bent om een bepaald kunstwerk te gebruiken dat te klein is, plaats het dan in een grotere lijst met een grote mat eromheen, zodat het zijn mannetje kan staan wanneer het in de buurt van een groot meubelstuk wordt geplaatst.

Alles bij elkaar zetten

Als het gaat om het regelen van meubels en accessoires, kunt u het beste vooruit plannen als uw plan nieuwe stukken moet kopen. Gebruik een online vloerplanner of ouderwets ruitjespapier om uw gewenste plattegrond te schetsen. Het is de enige trefzekere manier om te weten of de dingen zullen passen zoals jij dat wilt.